Szałwia hiszpańska, zwana inaczej chia to gatunek rośliny pochodzący z Ameryki Południowej. Najprawdopodobniej jej pierwszymi hodowcami byli Aztekowie – rdzenni mieszkańcy Meksyku i Gwatemali. Chia może dorastać do wysokości 1 metra, a jej wygląd cechują duże zielone liście oraz kwiaty w barwie fioletu lub bieli. Za najcenniejsze w szałwii hiszpańskiej uznawane są jej nasiona. Z wyglądu przypominają one polski mak – są owalne, ciemnobrązowe lub czarne i bardzo małe (średnica ok. 1 mm). To, co w szałwii hiszpańskiej jest więc najcenniejsze, na pierwszy rzut oka wydaje się niepozorne. Jaka dokładnie moc tkwi w nasionach chia?
Nasiona chia w diecie, czyli co warto wiedzieć
Owoce, które daje nam szałwia hiszpańska, mają moc zalet. Obecnie wielu dietetyków i specjalistów ds. żywienia uznaje chia za tzw. super food, czyli produkt spożywczy, który w nieprzetworzonej, naturalnej formie obfituje w liczne składniki odżywcze, których właściwości korzystnie wpływają na ludzki organizm. Ten rodzaj nasion zaleca się włączyć do diety osób zmagających się z dolegliwościami układu sercowo-naczyniowego. Jest to spowodowane faktem, iż chia bogate są w wielonasycone kwasy tłuszczowe. Związki te są żywieniowym wsparciem dla osób zmagających się z problemami kardiologicznymi, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu w ludzkiej krwi. Dodatkowo naukowcy odkryli, iż nasiona szałwii hiszpańskiej dobrze wpływają na układ nerwowy i pracę naszego mózgu. W wielu przypadkach u badanych odnotowano również obniżenie ciśnienia krwi oraz poprawę jakości cery.
Jednak nasiona chia warto włączyć do naszej codziennej diety nawet wtedy, gdy nie borykamy się z problemami zdrowotnymi. W dyskusji na temat zastosowań szałwii hiszpańskiej wiele osób podnosi, że korzystanie z jej nasion może po prostu wprowadzić do naszej kuchni powiew świeżości! Chia w podstawowej formie są bowiem pozbawione smaku, a więc śmiało możemy z nimi eksperymentować. Wiele osób używa nasion m.in. do przyrządzania koktajli i deserów. Jeśli namoczymy ziarenka w jogurcie, mleku lub soku, w mig przechwycą one wszystkie walory smakowe, a dodatkowo napęcznieją, co sprawi, iż ich spożywanie będzie niezwykle przyjemne.
Szałwia hiszpańska – gdzie kupimy jej nasiona i ile to kosztuje?
Jak wspomnieliśmy, nasiona chia obfitują w drogocenne wartości odżywcze. Dodatkowo można z nich wyczarować pyszny posiłek dla każdego. Trudno się więc dziwić, iż ziarna szałwii hiszpańskiej tak szybko zyskały popularność wśród Europejczyków i Polaków. Dziś desery z nasionami chia możemy dostać nie tylko w barach z ekologicznym jedzeniem, ale również w wykwintnych, drogich restauracjach. Z całym przekonaniem w 2021 r. możemy więc mówić o modzie na nasiona chia. Używa ich bowiem wiele znanych postaci. Często posiłki z użyciem szałwii hiszpańskiej zalecają m.in. popularne instagramerki czy trenerki fitness tj. Ania Lewandowska czy Ewa Chodakowska. Ze względu na powyżej opisany trend, wiele osób jest przekonanych o tym, iż cena nasion chia jest wysoka. Ostatecznie produkty reklamowane przez sławy zwykle są luksusowe i niedostępne cenowo dla większości z nas. W przypadku nasion chia jest jednak zupełnie odwrotnie, dlatego czujemy się zobligowani do stanowczego zdementowania tej plotki.
Po pierwsze należy zaznaczyć, iż szałwia hiszpańska jest stosunkowo łatwa w uprawie. Drugą kwestią, która wpływa na niewysoką cenę nasion chia jest to, że w XXI w. koszty importu międzykontynentalnego są niższe niż kiedykolwiek wcześniej. Z tego względu nawet produkt pochodzący z Ameryki Łacińskiej może być przystępny cenowo. Nasiona chia dostępne są obecnie niemal w każdym zakątku świata. Super food, które podbiło serca milionów, możemy w Polsce zakupić we wszystkich supermarketach czy sklepach ze zdrową żywnością. Cena produktu uzależniona jest od polityki firmy zajmującej się dystrybucją nasion, jednakże przeważnie nie przekracza ona 20 zł za kilogram. Oznacza to, iż każdy z nas może bez przeszkód nabyć ten produkt i cieszyć się zbawiennymi właściwościami szałwii hiszpańskiej każdego dnia.